Rots&Water

Dit Rots&Water-symbool is eigendom van het Nederlandse Rots&Water-instituut

Psycho-fysieke weerbaarheid voor volwassenen en kinderen

Individuele coaching, (bedrijfs)trainingen, workshops en cursussen

De Rotskwaliteit staat voor het bewustzijn van de eigen mogelijkheden en persoonlijke levensweg. Deze ervaart en accepteert de taken en verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt en is zich bewust van zinvolheid en roeping.

De Waterkwaliteit staat voor het inzicht en de ervaring dat een mens in de vervulling van zijn levensweg de andere mens diep in beider hart ontmoet. Dat wezenlijke grenzen tussen mensen niet werkelijk bestaan en dat dit diepe gevoel van verbondenheid de vanzelfsprekendheid van werkelijke communicatie in zich draagt.

Korte omschrijving

D.m.v. speciale oefeningen uit de vechtsport kom je beter in contact met het lichaam. Vanuit dit lichaamsbesef wordt verder gewerkt naar meer zelfinzicht en zelfbesef. De psycho-fysieke oefeningen zorgen vanzelf voor meer energie, focus en kracht bij alle activiteiten. Deze effecten worden nog versterkt door de vele oefeningen met anderen.

Voor wie vooral bedoeld?

Als je meer zelfkennis wilt krijgen en beter je doelen wilt bereiken. Als je wilt leren meer voor jezelf op te komen, zichtbaarder te worden, assertiever te zijn en grenzen te leren stellen. Als je je zelfvertrouwen, je veiligheidsgevoel en je communicatieve vaardigheden wilt vergroten. Als je gelooft in de eenheid van lichaam, hart en geest en dus graag fysieke oefeningen uit de vechtsport gebruikt ter ondersteuning.

Welk programma?

We werken volgens het officiŽle Nederlandse Rots en Water programma dat momenteel al door meer dan 3000 trainers worden gegeven in BelgiŽ, AustraliŽ, Singapore, Nieuw-Zeeland en natuurlijk Nederland zelf. Het oorspronkelijke programma uit het onderwijs is, op basis van ervaring, aangepast met meer oefeningen voor volwassenen, gezondheid en communicatie.

Wat kun je met dit programma?

Je gevoel beter onderkennen, gevoelens beter leren uiten, je lichaamstaal verbeteren (hoe kijk je, sta je, en zit je erbij), steviger staan, beter oogcontact maken, dieper ademen, je sociale vaardigheden testen, je grensbewustzijn verbeteren (leren voelen, stellen, respecteren en verdedigen), leren om hulp te vragen en te geven, leren jezelf niet voorbij te lopen, je in te leven in een ander en rekening te houden met de gevoelens van iemand anders.

Wanneer nu juist dit programma?

Als je gelooft in de eenheid van lichaam, hart en geest en graag fysieke oefeningen uit de vechtsport gebruikt ter ondersteuning. Als je het leuk vindt om je zwakke plekken daadwerkelijk te laten testen, je kracht echt uit te proberen, in balans te blijven terwijl er aan je getrokken wordt, je niet meer van je stuk wilt laten brengen, je je eigen ruimte wilt verdedigen tegen anderen en nog veel meer.

Kenmerken

Rots&water bestaat voor ongeveer 35% uit T'ai Chi Ch'uan en voor nog eens 35% uit Shotokan karate toepassingen.

Men gaat uit van de stelling: je lichaamscentrum is centrum van kracht, rust en gevoel.

De oefeningen zijn gericht op het vergroten van de zelfbeheersing, het zelfvertrouwen en de zelfreflectie.

Rots&Water is een trainingsmethode die helpt bij het leren beheersen, vergroten en richten van de eigen kracht.

Vanuit de psycho-fysieke ervaringen worden verbindingen gemaakt met oefeningen die minder fysiek zijn (zoals het maken van oogcontact, lichaamstaal en grensoefeningen).

Rots&water vergroot het gevoel van veiligheid, verbetert de assertiviteit en verbreedt de sociale vaardigheden.

Rots&water resulteert uiteindelijk in het ondervinden van een persoonlijk innerlijk kompas en in het ervaren van solidariteit en spiritualiteit bij de beoefenaars.

Persoonlijke reactie van de trainer

Dit is voor mij het snelste, mooiste en meest effectieve programma dat ik ken om mensen een idee te geven van de innerlijke kant van de krijgskunst. Het biedt iedereen een unieke kans om weer te leren stoeien in plaats van te vechten, assertief te zijn in plaats van agressief, samen te werken in plaats van tegen te werken en vanuit rust in plaats van emoties te handelen. Tegelijkertijd zijn de oefeningen zo nuchter en praktisch vormgegeven dat er voor iedereen, die wel eens met agressie te maken heeft, ongelooflijk veel praktisch nut in zit. De gedeelde eerste prijs die het programma heeft behaald, is volgens mij heel terecht.

Kleding, eten en drinken

Zorg voor prettig zittende kleding.

PDF folder voor basisscholen bekijken

PDF lijst met trainingsmogelijkheden voor scholen bekijken

33 tips voor jongens bekijken (met dank aan Lauk Woltring)

Interesse en/of vragen? Neem a.u.b. contact op via jwmkleijnen@hetnet.nl of via 06-19012464.

Vanaf september 2003 zijn er ook volledige kwartaal- en jaarprogramma's Rots&Water in Venlo, Venray, Tegelen, Swalmen en Sittard te volgen. Ik bied hierbij programma's voor basisscholen, middelbare scholen, jong-volwassenen, volwassenen en individuele begeleiding aan.

Rots&Water op middelbare school.

Terug naar begin

Home| Keuzes| Agenda| Foto's