T'ai Chi Ch'uan

Diepere rust en ontspanning

Individuele coaching, (bedrijfs)trainingen, workshops en cursussen

Korte omschrijving

T'ai Chi Ch'uan is een Chinese bewegingskunst die berust op een eeuwenoude traditie. De oefenvorm combineert beweging, aandacht, meditatie en vechtsport. Door de zachte en rustige manier van bewegen is de vorm uitstekend geschikt voor mensen van alle leeftijden. De opeenvolgende bewegingen vloeien dusdanig samen, dat rust en beweging van lichaam en geest in gelijke mate geoefend worden. T'ai Chi Ch'uan heeft niet alleen een positieve uitwerking op de spieren, de pezen, het bindweefsel en de gewrichten, maar ook een regulerende invloed op de organen. Het is een fantastische oefenvorm om lichaam en geest met elkaar in overeenstemming te brengen en beide harmonisch te ontplooien.

Kenmerken

Het is van oudsher een zelfverdedigingskunst die ook nog op latere leeftijd beoefend kan worden

Het is een zachte, aandachtige en meditatieve manier van bewegen die heel ontspannend werkt.

Het is een bewegingskunst waarbij je als je regelmatig oefent vanzelf rustiger, meer ontspannen en beter in balans komt.

Het is een Chinese vorm van bewegen en je maakt al doende heel langzaam en heel praktisch kennis met begrippen als yin, yang, meridianen en chakra's, chi, enzovoorts.

Bij dagelijkse beoefening kan deze bewegingsvorm een aantal bijzondere effecten op je (lichamelijke) welzijn hebben: je gewrichten worden soepeler, je bloeddruk kan lager worden, je houding wordt meer ontspannen, je komt meer in balans, je komt dichter bij je lichaam, je wordt kalmer en evenwichtiger, je ademhaling verbetert, je leert meer vanuit je 'buik' te bewegen, je komt steviger op de grond te staan, enzovoorts

Om te beginnen met T'ai Chi Ch'uan is je interesse belangrijker dan een goede lichamelijke conditie.

Wanneer nu juist dit programma?

Hoe meer je kunt loslaten, hoe meer je angsten zullen wijken. Hoe meer je angsten wijken, hoe meer je kunt loslaten. Dit is het wezen van groei." (Cheng Man Ch'ing)

Het biedt een prachtige en doordachte combinatie van gezondheid, vechtsport en spiritualiteit in één oefenvorm tegelijk. Het aanleren van de vorm, of een gedeelte ervan, vraagt enig doorzettingsvermogen en geduld. De vorm blijft echter telkens nieuwe uitdagingen en kansen bieden. Het begint vaak vanuit het zoeken naar ontspanning, innerlijke rust en gezondheid. Vervolgens ontstaat het loslaten van de eigen verwachtingen en eisen om de vorm nog opener en soepeler te kunnen bewegen. Tenslotte verandert de vorm in een 'pad' naar spirituele ontwikkeling waar geen einde meer aan komt. T'ai Chi Ch'uan kent een zeer eigen en persoonlijk stuk ontwikkeling. T'ai Chi Ch'uan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden.

Persoonlijke reactie van de trainer

Om te weten, moet je doen. Als je iets wilt worden, moet je het in je hart zijn. Je moet innerlijk ervaren wat je uiterlijk gestalte wilt geven." De enorme rijkdom van de innerlijke alchemie van de taoisten is zo overweldigend groot dat ik nooit zal kunnen begrijpen wat het allemaal inhoudt. Maar ik kan wel elke dag opnieuw oefenen zonder woorden of theorie met behulp van T'ai Chi. Dat doe ik nu al meer dan 8 jaar lang. Soms nog steeds onder begeleiding van mijn eigen trainer. Wat mij zo bijzonder aantrekt in deze vorm is dat je elke ochtend opnieuw kunt beginnen en nooit vantevoren weet welk effect het zal hebben. Met beide benen op de grond, in het hier en nu, tussen al de mensen om mij heen, elke dag opnieuw oefenen in de vorm en telkens weer verrast worden door de ongelooflijke diepte van de ervaringen. Ik zou het niet meer willen missen.

Kleding, eten en drinken

Zorg voor prettig zittende kleding

Bekijk Folder-Volwassenen | Bekijk Folder Scholen | Bekijk Lied van de ware betekenis | Bekijk You-Tube filmpjes

Interesse en/of vragen? Neem a.u.b. contact op via jwmkleijnen@hetnet.nl of via 06-19012464.

Vanaf oktober 2003 zijn er ook volledige kwartaal- en jaarprogramma's T'ai Chi Ch'uan in Venlo-Centrum (Tel. 077-3546689), Venray (Tel. 0478-580185), Tegelen (Tel. 077-3515281), Swalmen (Tel. 06-19012464) en Helden te volgen.

Enkele momenten uit de vorm.

Terug naar begin

Home| Keuzes| Agenda